Etalagebenen (claudicatio)

Perifeer arterieel vaatlijden, ook bekend als etalagebenen, is een aandoening waarbij de slagaders vernauwd zijn door atherosclerose, wat de vorming van vettige plaques op de slagaderwanden inhoudt. Hierdoor treedt een afname van de bloedstroom op naar verschillende delen van het lichaam, wat leidt tot zuurstoftekort achter de plaats van vernauwing.

Deze aandoening manifesteert zich met symptomen zoals toenemende krampachtige pijn in de kuit, het been of de bil, die verdwijnt bij het stoppen van de inspanning, en koude voeten.

Verschillende risicofactoren dragen bij aan de ontwikkeling van slagaderverkalking, waaronder roken, overgewicht, diabetes, hoge bloeddruk en familiaire aanleg voor hart- en vaatziekten.

De behandeling omvat looptraining onder begeleiding, met als doel het verminderen van pijnklachten, het vergroten van de loopafstand, het verbeteren van het uithoudingsvermogen en de spierkracht, en het bevorderen van een gezonde levensstijl.

Patiënten die in aanmerking komen voor deze therapie worden doorverwezen door de vaatchirurg of, in sommige gevallen, via de huisarts naar gespecialiseerde fysiotherapeuten die zijn aangesloten bij het chronisch zorgnet. Wij beschikken ook over gespecialiseerde therapeuten die aan dit netwerk zijn verbonden.

Voor aanvullende informatie kunt u terecht op www.chronischzorgnet.nl. De kosten van deze therapie worden vergoed vanuit de basisverzekering.

Copyright © 2024 Fysio InMotion